ЕДИН ПРОДАВАЧ НА МЕЧТИ

Яна, гр. София

Отдавна Малкият Принц напусна Земята и отиде при своето цвете на малката своя планета. Далеч, много далеч.Оттогава има много тъжни деца по света. Има ги и в Америка, и в Англия, в Русия и в Африка. По цялото земно кълбо. Често мисля за тях и за тъгата, която плува в очите им. Капки вода.

И аз съм тъжна понякога. Натъжавам се, когато мама е болна или когато тати е далеч. Тъжно ми е когато съм сама и когато е тъмно у дома.  Мама знае и винаги включва лампите щом навън падне здрач. Запалва и свещи за дядо, за да му е светло в рая, където е сега. Говори ми. Понякога се смее с мен. Тогава вкъщи става още по-светло и аз съм щастлива. Имам си всичко, което ми е нужно. Само кучето ми липсва. Искам да имам приятел у дома.. с четири лапи. За това мечтая. Всеки трябва да има мечти, защото мечтите са полезни като витамините и особено за децата. Така казва мама, когато види, че съм натъжена и унила. Мечтите са лекарство, хем сладко, хем чудотворно. Изписва се без рецепта, но няма да го намерите в аптеката. То се продава от  специални хора и по специален начин. Пари няма да са Ви необходими. Това е тайна.Най- голямата тайна.

Всички онези деца, които са тъжни, защото нямат с какво да се хранят или защото са сами, дори и онези, които имат всички материални неща, които искат съвременните деца, но родителите им са твърде заети  за да се пързалят с тях или да направят заедно смешен снежен човек, всички деца имат нужда от него, от продавача на мечти. Мама често говори за него и за чудесата, които създава. Тя наистина вярва, че той съществува.

Когато я питам , дали го е виждала, тя отговаря, че го среща всеки ден и се учудва на въпроса ми. Тя е една непоправима мечтателка. Мечтае за какво ли не! Мечтае с брат ми станем добри и умни хора, мечтае баба да не е толкова тъжна, мечтае тати да е по-често у дома. Мечтае да живеем на брега на морето и сутрин да посреща изгрева, а вечер да си почива сред залеза с чаша ароматно вино.

Ние живеем на шестия етаж в панелен блок, но тя не спира да мечтае, че някой ден ще се събужда с шума на вълните. Казвам Ви, тя е непоправим мечтател. Има толкова много мечти и когато говори за тях лицето и засиява, а очите и искрят. Обичам да я виждам такава. Сияеща.

Тя се смее, смея се и аз и вече виждам морето и нашата малка къща на брега. Слънце и море. Кучето, което ближе с обич ръцете ми. Смея се. И аз. Моята мама. Моят продавач на мечти. Пари не ви трябват, трябва ви само голямо сърце и безкрайна любов. Шшшшт, тихо, това е тайна, най-голямата тайна.