5 бързи съвета, за да бъде приказката ни още по-интригуваща

Съвет 1: Пишете за нещата, които познавате. Пишете, за нещата, които ви вълнуват, които ви радват или натъжават. Пишете за тях. Така ще създадете история, която ще вълнува тези, които я четат, защото ще е единствена, родена от вашето въображение.

Съвет 2: Използвайте повече прости изречения, избягвайте, по възможност, сложните, особено, ако съдържат много обстоятелствени части. Ако искате да пишете за човек, който върви в тъмното в безлунна студена нощ сам, избягвайте изречения от типа на: „Един човек вървеше и беше сам, в нощта, която беше студена и луната не светеше. Направете го мъничко по-различно. Нещо като: Той върви. Нощта е студена. Сам е, а луната я няма. Има ли разлика? Как мислите?

Съвет 3: Избягвайте повторенията! Използвайте синоними и фразеологични словосъчетания, за да бъде речта ви по-богата и така мисълта ви ще бъде по-ясна и чиста. Не правете така: Той отива в парка, където го чакат неговите приятели. Там той ще им разкаже за нещата, които му се бяха случили. Ето един по-сбит вариант. Момчето отива в парка, за да разкже на приятелите си какво се бе случило с него.

Съвет 4: Старайте се да спазвате времената в своя разказ. Не ги обърквайте, за да не се обърка и онзи, който ще чете вашата история. Избягвайте: Момичето ходеше леко и се огледа, за да види дали някой я наблюдаваше. Направете го по-точно: Момичето ходи леко и се оглежда, за да разбере дали някой я наблюдава. или Момичето ходеше леко и се оглеждаше, за да разбере дали някой я наблюдава.

Съвет 5: Използвайте думи, чието значение(я) познавате. Не употребявайте думи, които не знаете какво означават. Ако искате да включите думи, чието значение не ви е съвсем ясно, проверете в речника, има много речници на разположение и онлайн! 🙂

Съвет 6: Уважавайте езика и спазвайте неговите правила. Той ще ви се отблагодари с изяществото и гъвкавостта си. Езикът е придирчив като малко дете, налага се да му угодите някак. Но пък той ще ви зарадва със сигурност!