БАБА МАРТА И ГАРВАНИТЕ

Деря Динчер Ерджан, 12 г.с. Караманци

Веднъж Баба Марта се разхождала из гората и раздавала мартенички на всички. Изморила се и седнала под едно дърво да си почине. Заспала уморената старица и не видяла, че по клоните над нея са накацали  дванадесет гарвана.

Една от птиците предложила на останалите да си вземат по една мартеничка от кошницата на бабата.  Мнозинството  от тях обаче грабнали повече мартенички – и за останалите членове на семействата им. Когато старицата се събудила, видяла, че кошницата й е полупразна. Много се ядосала, замахнала с ръката си  и започнал да духа вятър, да вали дъжд и се извила страшна буря. Изплашили се хората, гарваните също се стреснали. Баба Марта казала:

– Докато не се намерят моите мартеници, времето в цяла България ще остане такова!

Кралят на гарваните  повикал всичките си подчинени и им наредил да върнат откраднатото. Птиците оставили мартеничките на мястото им и се извинили на възрастната жена. Тя се успокоила, дъждът спрял да вали, а вятърът станал съвсем слаб. Баба Марта подарила на гарваните по една от мартеничките, които били изработени  специално за тях.

Птиците разбрали, че когато тя се ядосва, в цялата страна няма мир и спокойствие. Обещали да не пипат чужди неща без разрешение и заживели спокойно и щастливо.