НЕОЧАКВАНО ПРИЯТЕЛСТВО

Гинка Тодорова, ОУ „Свети Паисий Хилендарски”, с. Сотиря

Градовете и селата ни вече отдавна не са това, което бяха. Те са препълнени  с  хора, шумни  и красиви. Особено през нощта, когато  разноцветните светлини  окъпват всичко наоколо.

Един такъв град се разполагал близо до една гъста гора. В гората живеели пет горски феи с големината на пръстче. Дори имената им били според пръстите на ръката- Палечка, Показалечка, Срединка, Безименка и Кутренка. Вечерта  те  излизали от гората и се любували на гледката от преливащи нощни светлини.           

През една нощ  Кутренка, най-малката от сестрите, предложила  да отидат в града, за да го разгледат отблизо. Така и направихли. Събрали  малко багаж и потеглили  на пътешествие из нощния град.  Така се олисали  с разходката, че не забелязали как преминала нощта, станало светло и хората започнали да излизат от домовете си, за та отидат на работа.

Горските феи побързали да се скрият от погледите на хората. Огледали се за подходящо място. Видели един отворен прозорец и бързо се шмугнали в него. Така се оказали насред голяма стая, пълна с розови играчки, розови шкафове, розово легло с розови завивки, розова масичка с мънички розови столчета около нея.

Изведнъж завивките се раздвижили. Феите се изплашили и се скрили в розовите шкафчета. После дочули и шум от приближаващи се стъпки. Шкафчето се отворило и пред погледа на феите се открила рошава глава, две големи очи и отворена от изненада уста на момиченце.

Феите също били изплашени до смърт. Скоро взаимната уплаха преминала. Момиченцето вече не изглеждало толкова страховито, защото устата и се разплула в огромна усмивка, а в очите и грейнала радост. Момиченцето поканило феите да се настанят около розовата масичка. Наляло им чай в малки розови чашки и ги нагостило с дребни сладки. Феите и момиченцето се запознали. Момиченцето се е казвало Рози.

Когато Рози научи имената на феите, тя се развесели още повече. Такива забавни имена не беше чувала през живота си. След почерпката Рози редложила на феите  разходка из града. За целта ги настанила в една прозрачна  розова чантичка и така те заедно обиколили целия град. Ходили в зоологическата градина, на кино, люлеели се на люлките и се въртели  на въртележките, яли сладолед и пица.

Денят минал бързо в приказки и веселие. Дошло време феите да се прибират в родната си гора. Те поканили новата си приятелка да им гостува и тя приела с радост. Вечерта феите се завърнали в дома си. Били много изморени и бързо легнали в малките си легла. Заспали, изпълнени с щастие, защото знаели, че там, в големия град  вече имат приятелка, с която животът е по-пълен и по-добър.