ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА МАЛКИЯ ДАНИ

Яна Петрова, гр. Дулово

Имало едно момче на име Дани. Той бил на шест години и много обичал приключенията. Един ден приятелите му го извикали да поиграят, но той бил обещал на баща си да отидат на риболов. Дани попитал татко си дали не може да доиде заедно с приятелите си за риба. Баща му разрешил. 

В една гора наблизо имало две реки. Малкият Дани попитал другарчетата си дали не искат да си измислят някакво приключение по пътя за реките. Те му отговорили:

– Ние искаме да отидем на приключение за търсене на златни камъчета. 

– Стахотна идея, а когато стигнем реките, ще ловим риба всички! – отговорил Дани. 

Всички се съгласили и тръгнали. 

 В една малка гора намерили четири пясъчника, а в тях по десет „златни“ камъчета. Преди да стигнат  по-голямата река Дани се сетил:

– Ако искате да потъркаме камъчетата в тревата, за да станат късметлийски и така ще хванем толкова риби, колкото са камъчетата.

Момчетата се съгласили. 

Стигнали голямата гора с реките. Докато стигнат реките, намерили още четири пясъчника и във всеки намерили по десет камъчета. Потъркали за късмет и тях, но като видели, че камъчетата станали много, а не знаели какво ще правят с толкова риба, Дани казал:

– Като стигнем до реките, ще хвърлим половината камъчета в едната, а другата половина в другата река и така ще хванем по-малко риби. 

Стигнали до първата река и хвърлили половината камъчета и хванали три риби. Отишли до другата река, хвърлили камъчетата и пак хванали три риби. Станали общо шест риби и Дани, понеже можел да смята до 10, преброил рибите и казал:

– Трима плюс един, плюс един е равно на пет. Една риба ще остане! 

Тогава той взел едната риба и я върнал в реката. Остатъка разделили поравно и се запътили обратно към вкъщи. 

Така приятелите се прибрали доволни у дома- с улов и хубави спомени от преживяното приключение!!!