ЗЛАТНАТА ГРАДИНА НА БАБА И ДЯДО

Габриела Тончева – ОУ”Христо Смирненски” град Карнобат

Имало едно време едно малко момиченце на име Роси. От всичко на света, Роси обичала най – много своето семейство. И умеела да се радва на малките неща. Като станала на седем, родителите й и подарили кученце. Момиченцето кръстила животинчето Бонбон. Това малко същество се превърнало в неин най – добър приятел.

Дошла пролетта – любимият сезон на Роси. Цялото семейство отишло на гости на баба Бонка и дядо Димитър. По пътя Роси се наслаждавала на природните картини, които виждала. Даже пътят им пресякъл красив елен. Това било толкова вълшебен момент. Щом пристигнали на село малкото момиче се хвърлило на врата на баба си и дядо си. Много се била затъжила за тях, отдавна не ги беше виждала.  А двамата старци се разплакали при вида на любимото си внуче.

Семейството се събрало около трапезата и се радвали един на друг. А Бонбон бягал наоколо. Роси тичала с него из цветната градина на баба си. Любувала се на всичко, което старите хора създали. Така се минали почивните дни. Роси и родителите й се прибрали в града. Не се минало много и баба Бонка се обадила у дома им разтревожена, за да им каже, че градушка унищожила красивата й градинка.  Майка й се опитала да успокои възрастната жена, но тъгата на бабата не минала. Цяла нощ  разказа на баба Бонка за градушката и градината звучал в главата на Роси. На другият ден тя разказала всичко в училище. Приятелите на Роси решили да помогнат. Едва дочакали почивните дни и заедно със своите родители тръгнали за селото начело с Роси. Щом пристигнали те мигом се впуснали да помагат. Засяли нови цветя, прекопали лехите, изчистили вадите. Всичко заблестяло. Нямало спомен за градушката от предната седмица.  А баба Бонка и дядо Димитър ги нагостили с вкусна баница. Така с общи усилия Роси върнала красивата градинка и слънчевите усмивки на своите любими възрастни хора.

За награда цяло лято приятелите на Роси били гости в къщата на баба Бонка и дядо Димитър. Хапвали от вкусните плодове и зеленчуци отгледани от златните ръце в златната градина.