МАГИЯТА НА КОЛЕДА

АВТОР: ЛЮБОВ-МАРИЯ БЕКОВА

В едно малко и тихо градче, коледно настроение бе обхванало всички. По улиците ухаеше на сняг и топло какао. Дочуваха се детски смях и коледни песни. Всички къщи бяха празнично украсени с гирлянди, лампички и играчки. Освен една единствена къща- тази на семейство Иванови. Не че не харесваха Коледата или не вярваха в магията на празника, напротив- точно обратното. Години наред тяхната украса беше най- красивата и най- искрящата в квартала, та дори и в града! Винаги бяха засмени и щастливи, в  очакване на стария белобрадец. Предните зими синът  им тичаше безгрижно по снега из двора и ту  правеше снежни човеци, ту снежни ангели, ту  се замеряше весело със снежни топки.

Но тази година всичко беше различно. Малкият Томи беше тежко болен и родителите му се тревожеха твърде много, за да украсяват. Бедното момченце се чувстваше толкова зле, че не можеше дори да стане от  леглото. Опитаха какво ли не, но безуспешно. Родителите му вече не знаеха какво да направят, но не изгубиха вяра, че накрая всичко ще се подреди. Та нали наближаваше Коледа! Времето, в което се случват чудеса и няма невъзможни неща! И в този момент, те също се надяваха на истинско чудо. Затова решиха да пишат до самия Дядо Коледа.

Скъпи, Дядо Коледа

Синът ни, Томи, е тежко болен! Направихме всичко по силите си! Не знаем какво друго да сторим. И въпреки всичко не сме изгубили надежда. Надежда, че той ще се оправи. Но имаме нужда от помощ. Молим те! Помогни ни! Помогни на нашия Томи! Кажи какво да направим!

                                                        С обич: Семейство Иванови

Същата нощ Дядо Коледа получи писмото. Дълго мисли как да помогне на тъжното семейство. Все пак, за пръв път получава такова писмо. Досега му бяха искани само играчки. За него това бе ново предизвикателство. Мисли, мисли и накрая се сети, че преди време се бе срещнал с един лекар, който се занимава с намирането на алтернативни методи за лечение на различни болести. Върна писмо до родителите на болното момченце, в което подробно им обясни за своя познат и къде да го намерят.

Семейството заведе сина си до посочената в писмото клиника. Намериха лекаря, когото търсят. Приеха бързо момчето и започнаха неговото лечение.

В Коледната утрин изписаха Томи  и всички заедно се прибраха у дома. Той вече беше здрав и пълен с енергия! Всички бяха весели и щастливи! Веднага щом се прибраха вкъщи, се заеха с поставянето на  украсата. Приготвиха коледна пуйка и курабии. Седнаха щастливи на коледната трапеза.

В душите им настъпи покой. Радост и щастие се виждаха в очите на всички, а камината излъчваше нежна и приятна топлина. Пламъкът й навяваше за сплотеността на семейството, което в трудните мигове от живота успя да съхрани вярата – вярата в щастливия край, в добрия белобрад старец и вярата,че на Коледа се случват чудеса!