МАГИЯТА НА КОЛЕДА

АВТОР: КРИСТИНА ТОДОРОВА

Навън в коледната  вечер проблясват  пухкави снежинки. Тихо падат на земята и образуват бял килим, а в домовете на почетно място се кипри весела елхичка, украсена с гирлянди, играчки, а на върха  блести звезда.

Обичам  този празник , защото когато наближи, хората сякаш стават по-добри. Всички са весели, засмени и не мислят за нищо друго, освен за това как да посрещнат Коледа със семейството. Още от малка винаги съм очаквала този християнски празник  с голямо нетърпение. Макар че навън е студено, в моя дом на този празник винаги е топло и уютно, а искам да вярвам, че и при всички хора е така.

Рождество Христово е най-светлият празник. На този ден е традиция да се подаряват подаръци, но аз съм празнувала Коледа и без подаръци и знам, че и дори да е традиция, не това е най-важното. Най-важното е да бъдеш добър и ако можеш да подариш любов. Много е лошо, когато забързани в своето ежедневие, забравяме за семейството. Може би и затова са празниците като Коледа за да ни сплотяват. Каквито и грижи да имаш, около Коледа ги забравяш. Коледното настроение е по-силно от всичко. То е като магия, малко по малко обхваща всички, дори и тези които твърдят, че не обичат Коледа. Макар и да не вярвам, че съществуват хора, които да не тачат този светъл християнски празник, който ни дарява с надежда и опование.

 Може да ви се стори странно, но моята лична година не започва от  първи януари, а от Коледа. И от Коледа до Коледа.

Коледа е магия! Хората дори пишат писма до дядо Коледа, за да се запази вълшебството. Във всяка страна  Добрият старец е наричан с различни имена, но  той е един и същ-белобрад старец с червени дрехи, който е нарамил голям чувал с подаръци. След Бъдни вечер в коледната сутрин всички откриват подаръци под елхата. Най-радостни са малчуганите, защото те са получили това, за което са писали на дядо Коледа. От малки ни казват, че ще получим подарък, само ако сме слушали. Но дори и да не сме били толкова добри през годината, на Коледа задължително ставаме добри.

    Обичам Коледа и магията, която се носи във въздуха  на този празник.