КОЛЕДНИЯТ ПЕГАС

АВТОР: РАЯ ЕНЕВА

Има един пегас, като онези от приказките. Всички си мислят, че крилата му са залепени, но те са истински и пегасът не е като от приказките, а е наистина истински.

Един ден от топлите южни страни, той реши да се разходи към далечините студени северни места. Захласнат от невиждани гледки, той стигна твърде далеч. Навън беше студено и тъмно и пегасът изморен се озова до къщата на Дядо Коледа. Старецът радостно го посрещна на вратата и му предложи да му погостува за през нощта. Нагости го с курабийки и мляко, разбира се. На другия ден пегасът се събуди рано, за да се прибере към южните земи, богати на зелени поляни с трева и топло слънце, но като видя как бързат и колко много се трудят всички за Коледа, реши да остане и да помогне малко.

Вие се чудите как ли един пегас помага? Той стана един от важните помощници на Дядо Коледа, със силата на кон, той сам дърпа шейната. Понякога раздава подаръците на децата. Когато Коледа свърши, той си тръгна за южните страни и обеща да дойде пак. И на следващата Коледа се върна. И на тази след нея отново. Дядо Коледа винаги го чакаше на вратата. Той много се радваше, когато пегасът се връщаше всяка година вкъщи. Гощаваше го с курабийки и мляко, разбира се.

Точно сега, той стои до уютния огън в удобно кресло. Той е доста изморен, защото днес прехвърча от южните земи до северния полюс, защото наближава Коледа. Тази вечер хапва шоколадови бисквити и пие топло какао и си мисли, колко му е хубав животът, пълен с детски смях. Утре през нощта златната му грива ще затрепти над димящите коминчета на топлите ни къщи за нашата вълшебна Коледа.