МАГАЗИНЧЕ ЗА МЕЧТИ

АВТОР: ВЕРСАВИЯ ЯНКОВА

Веднъж се разхождах по тихите улички в нашия град и видях едно малко магазинче. В него продаваше стар, изнемощял продавач. Влязох вътре и що да видя?! В магазинчето нямаше нищо. Попитах продавача, какво продава. Той ми отговори, че има само мечти. Аз се зачудих къде са тези мечти. Надникнах под рафтовете и под бюрото му – нямаше нищо. Старецът каза, че ще сбъдне всички мои желания. Не му повярвах, но пробвах. Поисках нов телефон. Той веднага се появи пред мен. После поисках нови дрехи, нова раница за училище и нови играчки… Всичко се появяваше пред мен. За момент се почувствах много добре. После се почудих, какво ще кажа на родителите си, като се прибера у нас. Освен това осъзнах, че сега, като имам тези неща те не са ми толкова интересни. Даже не знам защо ги поисках.

Отчаях се и казах на продавача, че май нямам мечти. Това са само някакви обикновени желания. Той се усмихна и ми даде съвет да потърся мечта в сърцето си. Да видя какво наистина искам, а не какво е модерно за другите деца. Тогава разбрах, колко е трудно да мечтаеш наистина. Казах си, че искам да имам мечти. Това беше първата ми мечта…

Сега си седя у дома и мечтая. Вече не ми трябва вълшебен старец, за да изпълни мечтите ми, защото аз също мога, ако те са истински. Ето, написах една вълшебна история, а отдавана си мечтаех да стана писателка поне за един ден. Може би, утре ще порисувам или ще изобретя нещо. По-важно е да имам мечта.