НАЙ-НЕЗАБРАВИМАТА КОЛЕДА

АВТОР: ЯНА ОЛЕГОВА КУЛА

Белите и пухкави снежинки нежно падат по улиците, до Коледа остават още две седмици. През тази година се случи нещо необикновено…

Всичко започва в една студена, но слънчева сутрин.

Русо зеленооко момченце гледа замечтано през заскрежения прозорец и си мисли какво да си пожелае за Коледа, но накрая разбира, че има едно-единствено желание – да види  баща си, когото отдавна не бе виждало. Това момченце е Пламен – едно десетгодишно дете, което живее с майка си и баба си. Майка му – Мария, е грижовна и добра домакиня. Пламен, разбира се, има баща – Никола, но той е в командировка вече втора година и няма как да дойде. Пламен знае това, но все още има надежда, че той ще се прибере вкъщи много скоро.

Мария много обича Пламенчо, но е все заета и не може да отдели време за него, винаги е затрупана с работа. Баба му е човекът, с когото той споделя всичко – с нея той ходи на тренировки, разходки, на кино. Пламен, както всяко хлапе на неговата възраст, обича да мечтае, но той просто мечтае да прекарва повече време заедно с цялото си семейството.

Момчето решава да се разходи из своята просторна къща и обикаляйки се натъква на един плик. Този плик не изглежда като другите, които майка му бе получавала досега, този има форма на кораб, а в десния му долен ъгъл е нарисувано малко полярно мече. Пламенчо няма навика да чете чужди писма, но любопитството му надделява и той решава да отвори плика…Това е писмо от баща му!

Много мисли се завъртат в главата на Пламен. Липсва му ужасно много татко, но той не може да чака толкова дълго, затова решава, че ще отиде при баща си. Но тъй като не може да отиде сам, той споделя на баба си идеята за пътуването. Тя се отказва от това предложение, като заявява, че майка му ще се безпокои за него. Детето я уверява, че ще предупредят мама и ще й напишат бележка, че отиват до Арктика. Тя се съгласява, но с условие, че ще се запасят с всички необходими неща за това далечно пътуване.

На следващия ден Пламенчо и баба му решават да купят билети за кораб до Арктика, но няма свободни места. Тогава един от капитаните казва, че може да им предложи вълшебен айсберг, с който да стигнат до Арктика за нула време.

Пламенчо без да мисли много се съгласява и тичешком пристига на мястото, където го продаваха. Хлапето купува един от айсбергите и заедно с баба му се понасят вече след няколко минути по леденостудения океан. Айсбергът се движи сякаш с магия, малки капчици солена вода полепват по косата на Пламенчо, студено е, но той е твърдо решен да намери баща си и с едно рязко движение отръсва косата си. След още няколко минути те вече прекосяват целия океан и стигат до Арктика.

Когато чува гласа на Пламенчо, баща му много се зарадва и се втурва да посрещне детето си. Какво само щастие е да се прегърнат отново баща и син! В главата на Никола се завъртат множество щастливи спомени: ето тук той празнува със семейството си Нова година, а тук празнуваха рождения ден на Пламен – това  беше много приятен спомен, но изведнъж му стана тъжно…

Никола осъзна, че не може да пропусне всичко това, всички тези прекрасни събития, емоции, преживявания с близки и приятели само заради далечната си работа на другия край на света, където няма  жива душа, а само студени айсберги. Той решава, че е време да се завърне у дома, за да бъде с любимите си хора.

Когато пристигат вкъщи нашите герои, решават от този момент нататък никога да не се разделят, майката на Пламенчо започна да отделя повече време на семейството си, а бащата разбра, че семейството е най-ценното нещо на света и че човек не може да живее сам. За Пламен и неговите родители това е най-вълшебната Коледа в живота!