КОЛЕДНО ПИСМО

АВТОР: ХРИСТИНА ДЯНКОВА

Скъпи Дядо Коледа, 

аз също бях изненадана, че на седемнадесет години отново реших да ти напиша писмо. Последното ми беше изпратено преди десет години и вероятно не е имало следващо, защото така и не получих желания подарък. Естествено, не се оплаквам, но предполагам, че знаеш как са седемгодишните… 

Ти винаги си твърдял, че послушните деца трябва да получават големи подаръци. Ами смятам, че тази година се държах прилично и заслужавам вниманието ти. Желанието ми не е материално, но нали ти си чудотворец, имаш сила над всичко. Много време обмислях как би било най-подходящо да ти споделя мечтата си. Нощ след нощ, когато бях сама с мислите си, когато нямаше никой друг в стаята(освен кученцето Дора, което отчаяно търсеше място за спане, което да му се хареса) размишлявах, дали ти, Дядо Коледа, си онзи, на когото трябва да разкрия тайната на душата си. Дали точно ти ще ми помогнеш да осъществят най-красивото си и искрено желание. Тогава си казах… ,,Е, Дядо Коледа не е Карлсон от покрива, не може всичко, но в крайна сметка нямам другар с перка на гърба“. 

След цялата творческа история на писмото, вече е време да премина и към същността му. 

Аз искам завинаги да си остана дете! 

Нямам предвид външно, въпреки че ако е възможно не бих ти се разсърдила. Но не, искам да бъда вечно момичето, което вечер  чете Ерих Кестнер, чистата, доверчива ученичка, която се прибира от училище, вкъщи я посрещат близките ѝ, подкрепят я и се грижат за нея. 

Пиша и сама разбирам, че искам непостижимото, но това, което би могъл да направиш, особено след разочарованието от преди, е да запазиш душата ми детска. Искам усмивката ми да бъде тази на Пипи и Конрад, а не тази на Ирина или Фани Хорн,ако последните някога се усмихват… Моля те за живот, вечно детство, пълно с говорещи коне на кънки и лудории с ,,красив, умен, прилично дебел мъж в най-добрите си години“, а не със самота и отчаяние.

 Скъпи Дядо Коледа, надявам се, че не искам прекалено много. Бих била най-щастливото дете в света, ако успееш да сбъднеш мечтата ми! Много ти благодаря за отделеното време! А за подаръка, ще го чакам с нетърпение, не под елхата, а в сърцето си.