КОЛЕДНА ПРИКАЗКА

АВТОР: МАГДАЛЕНА РАДЕВА

Било малко преди Коледа. Семейството имало две деца- момче и момиче, близнаци на 7 години. Били бедни, но честни и добри хора. Бащата работел в града като строител, а майката чистела къщи. Децата ходели на училище и се учели отлично. Били възпитани и добри, поздравявали мило и винаги се притичвали на помощ на съседи и възрастни хора.

Но тази Коледа била по-различна. Бащата пострадал на един строеж и сега лежал у дома със счупен крак. Препитанието осигурявала само майката, а това не стигало за всекидневните нужди от храна, отопление и лекарства за бащата. А идвала и Коледа, откъде пари и за подаръци на децата?

Близнаците разбирали положението, в което се намирало семейството и се опитвали да помагат на майка си. Помагали, като подреждали у дома и като ходели да магазина за хляб и продукти, докато майката чистела къщи.

Били в магазина, когато собственикът /техен съсед/ доставил две нови колела- розово и синьо, лъскави, със звънци и опаковани с панделка, за да бъдат направени за подаръци на Коледа. Очите на децата били приковани в красивите колела, но знаели, че не могат да получат такъв подарък. Купили необходимите неща и се прибрали у дома.

Вечерта на Бъдни вечер подрелили трапезата, както се полага на християнски дом- запалили пред иконата на Богородица с младенеца кандилото, майката поставила питката с парата, сложили постни ястия. Казали молитвата и се нахранили, като си пожелали здраве, да са все така заедно, да си помагат и татко им по-скоро да оздравее. Оставили трапезата неразтребена и кандилото пред иконата да гори.
Децата си легнали, но продължавали да мислят за новите колела от магазина. Погледите им, преди да заспят, били към елхата, под която нямало подаръци. Така заспали.

По едно време майката ги събудила. Децатата погледнали навън, било още много тъмно. Видели, че прозорецът е отворен. Помислили, че някой е влязъл в къщата, защото майката чула някакъв шум. Огледали се- нямало никой.

Изведнъж очите на децата и майката се втренчили в елхата. Защото до нея, незнайно как, имало два велосипеда. Чисто нови, лъскави, с панделки- син и розов, същите, каквито децата видели в магазина. А на етикетите били написани имената им. В този момент небето станало светло. Доближили се до прозореца и погледнали. На тъмния небосклон ярко светела Витлеемската звезда. И сякаш до нея стояла иконата на Богородица с младенеца.

Какво било станало? Никой не разбрал. Но децата легнали щастливи и с усмивка благославяли Бог. И защо не- на Коледа се случват чудеса! А може би добрите хора и постъпки винаги се възнаграждават!