КОЛЕДНО ВЪЛШЕБСТВО

АВТОР: РАЯ ЕНЕВА

Есента отдавна отмина. Закъснелите птици пристигнаха в южните земи. Листата се отрониха от дърветата и ги оставиха по голи клони. От високия хълм заслиза Снежната Лисица. Под нейните лапи земята замръзваше. Пухкавата й опашка завихряше вихрушки и всичко зад нея побеляваше. Голите клони на дърветата и високите борове се отрупваха със сняг.

Снежната Лисица пристъпваше навътре в гората. Погали старата мечка. Мецана извика своите мечета и прибра в пещерата за дълъг зимен сън. Лисицата срещна работливата катеричка, която се почувства изморена и събра своето семейство. Залости здраво хралупата си, всички си облякоха пижамите и се пъхнаха под дебелия юрган за зимен сън.

Снежната лисица обиколи цялата гора. Приспа всички животни и донесе зимата в гората. Тя беше заета със своите творения и не забеляза, че едно палаво зайче се беше скрило под буково листо и не го докосна магията на зимния сън.

След като лисицата отмина, зайчето нахлузи на лапичките си шапчиците на два жълъда, вместо кънки. Спусна се от високата планина право към замръзналото езеро. Пързаляше се по ледената пързалка цял ден, но от грапавите му кънки ледът се пропука и зайчето падна в дълбока дупка в ледената вода. Не можеше да се измъкне и много се уплаши.

За щастие лисицата го забеляза, извади премръзналото зайче и го стопли с меката си козинка. Зайчето много се срамуваше от непослушната си постъпка. Снежната лисица винаги помагаше на горските животни и то реши, че трябва да й се отблагодари.

Събуди всички животни, разказа им какво се е случило и че иска да подари на лисицата Коледа! Всички се зарадваха и решиха да се включат. Цяла нощ животните приготвяха вкусна храна и украсяваха гората с ледени висулки, снежни статуи и звънки камбанки от лед.

Когато лисицата се събуди – ахна! Навън я очакваха обитателите на цялата гора. Масите бяха отрупани с топли гозби. А гората изглеждаше и звучеше вълшебно. Това беше първата Коледа за всички. И те откриха коледното чудо в споделения труд, в споделената храна, в това, че са заедно… Честита Коледа!

One thought on “КОЛЕДНО ВЪЛШЕБСТВО

Comments are closed.