КОЛЕДНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ

АВТОР: НИКОЛАЙ ХАДЖИСТОЙЧЕВ

ИЛЮСТРАЦИЯ: КАЛОЯН ХАДЖИСТОЙЧЕВ

Имало едно време в далечна Африка едно малко лъвче. То се казвало Лъви и имало една мечта – да види истински бял пухкав сняг, какъвто в Африка нямало къде да види. Питате се, като не е виждало сняг как знае за него. Ами много лесно. Всяка година Лъви получавал за Коледа картичка от братовчед си Мъри Котаранов, който живеел в далечния град, където всяка зима снегът затрупвал всичко наоколо.

Лъви толкова много искал да се докосне до снега, че не можел да спи от мисълта как да осъществи мечтата си. След дълги безсънни нощи Лъви взел решение – да замине на гости при своя братовчед Мъри. Лъви вече беше си намислил каква игра да играят, когато пристигне. Бил чувал за бой със снежни топки и нямал търпение да се впусне в снежна битка. Искал да замине възможно най – скоро, защото до Коледа оставали броени дни.

И така, Лъви събрал големи листа и смола от дърветата. Залепил листата едно за друго и поучил нещо като летящо килимче, нещо като хартиено самолетче, но от листа. До Коледа оставал само ден, затова Лъви побързал и се покатерил на високата планина Маромокотро. Засилил се и полетял…

Горещият африкански вятър го понесъл на север и Лъви се почувствал като птица. Той бил първото летящо лъвче и птиците го оглеждали с недоумение и почуда. Една от птиците дори го клъвнала, но безстрашният Лъви изръмжал и я изплашил. Летял той докато се стъмнило и нощта станала тъмна и непрогледна. Изведнъж Лъви се блъснал в голяма червена шейна, теглена от девет елена. А в шейната – усмихнат белобрад старец който подвиквал :

– Хо, хо, хо…

Лъви много се изплашил и побързал да се скрие в огромния червен чувал, който изпълвал цялата шейна. Видял празна кутия с червена панделка и се сврял в нея. Изведнъж шейната спряла. Една ръка с червена ръкавица бръкнала в торбата и взела кутията с червената панделка. Възлъсът „хо, хо, хо…“ започнал бавно се отдалечава. А Лъви се бил свил в кутията смразен, но не от студ, а от страх. Някой отворил кутията и Лъви изненадващо чул едно радостно:

Мяу!

Той отворил плахо очи и видял своя мил братовчед Мъри, който се бил надвесил над кутията, а от небето се сипел пухкавият бял сняг. Безмерно било щастието на двамата братовчеди. Сбъднало се желанието на Лъви да види снега. Сбъднало се и желанието на Мъри. Та нали в писмото до Дядо Коледа Мъри си пожелал точно този подарък – да посрещне Коледа заедно с любимия си братовчед Лъви.