СМИСЪЛЪТ НА КОЛЕДА

АВТОР: РАДИНА БОЯДЖИЕВА

Повечето от нас желаят за Коледа материални неща. Например: рокля, играчка , книга. Децата свързват празника с много подаръци и лакомства .А пък за възрастните Рождество Христово е нещо по–различно,трудно за обяснение.И аз ,като всяко дете пишех писма до Дядо Коледа. После разбрах ,че той не съществува.Въпреки това ,не престанах да му пиша . Но един ден разбрах какво означава „Коледа”. А как  научих? Сега ще ви разкажа….

Всичко започна в една студена декемврийска утрин.Аз седях на стола до бюрото си и пишех домашни.Телефонът ми иззвъня. Беше най–добрата ми приятелка.Предложи ми да отидем да купим коледни подаръци.Съгласих се.

По–късно, когато разгледахме  магазините, сe разхождахме и говорехме коя какво иска за празника.Тя ми каза,че иска слушалки за телефона си. Аз учудено я попитах не е ли това твърде малък подарък. Замислена, тя отвърна, че съм права.

Прибрах се вкъщи и отидох при брат ми. Заговорихме се и разбира се стигнахме и до темата за Рождество Христово.Попитах го какво иска да му подаря.

Той се усмихна и ми каза:

–Това,което аз искам,не можеш да намериш в никой магазин. Любовта , щастието,късмета, здравето и дълголетието не можеш да си купиш с пари.

Тогава аз не разбрах думите му. Мислих дълго и накрая го прозрях:

„За да разбереш Коледа,трябва да погледнеш на празника с други очи.Нейният смисъл не е колко голям подарък ще получиш, а с кого ще я прекараш.Най–важното на този ден са семейството и любовта.А именно те те правят истински богат. Това, което си пожелавам, е хората да научат истинския смисъл на този светъл празник!

       Весела Коледа!