ПОЖЕЛАВАМ СИ

АВТОР: ВИКТОРИЯ НЕДЯЛКОВА

Скъпи, Дядо Коледа,

Днес ти пиша това писмо, макар вече да съм едно вече пораснало момиче, не съм малкото дете, което бях и за първи път не искам от теб нищо материално.  Въпреки това имам едно желание-искам да си пожелая нещо-едно послание, което да достигне до колкото се може повече хора по Земята, до твоите джуджета и елени на Северния полюс, да достигне до целия свят. Изпращам ти своето послание, от разстояние, едно вече пораснало момиче, което иска просто СВОБОДА-та си обратно. Желанието ми за Коледа е отново да бъдем свободни, да живеем живота, който живеехме преди всекимуизвестния вече -COVID-19.

2020 година бе трудна за всички ни, сигурно и ти го знаеш. Вероятно всички мерки, които се предприемат са за нашето здраве. Затвориха детските градини, училищата, заведенията и моловете, задължиха ни да носим маски…Скъпи, Дядо Коледа, защо стана така? Защо го сториха? За, да ни спасят ли? Заключвайки ни като роби?!

Искам само да знаеш, че съм искрена и пряма с теб-без лъжи и без измама-искам свобода. Споделям ти своето лично мнение и не го налагам на другите. Аз искам отново да ходя на училище-да ставам сутрин, рано, да нося на гърба си тежката раница и така да изкачвам стотиците стъпала до моето училище-така ми липсва то сега…Имай предвид, че това ти го казва една 15-годишна тийнейджърка-Искам на училище! Сега! Колкото и да не ти се вярва-истина е, искам го. А какво правим сега? Учим-онлайн, ако изобщо може да се нарече учене това…Да, за мен така е по-лесно, без друго съм си отличничка, сега само затвърждавам знанията си и мнението на преподавателите ми за мен самата.      Но…не мога да се примиря с факта, че всичко, в което ни убеждаваха до сега-за вредата от електронните устройства, облъчването, технологиите – как ни правят асоциално и дори мързеливо поколение-сега одобряват такъв модел на учене и дори се опитват да ни убедят в ползата от дигитализацията. Дори препоръчват онлайн обучението… 

Нашите управници не ми представляват интерес. За мен няма значение кой е на власт. Не зная ти как мислиш, но аз съм на мнение, че свободата ни е насилствено отнета. Единствено в теб ми е надеждата-да ни я върнеш като коледен подарък. Защото те-управляващите, ни обещаха, че ще го направят, ще ни я върнат, поне за коледа да сме свободни /прозвуча все едно през другото време сме оковани, като роби в окови и метафорично казано, не е много далеч от реалността/, но така или иначе, ни излъгаха. Не ни „освободиха“ дори за Коледа.

Скъпи, Дядо Коледа, върни ни вярата в Коледа-направи ни отново свободни, върни ни свободата вместо тях, въпреки тях, само за това те моля. Искам си обратно правото на свобода,  правото на избор и на живот-те са си наши, чисто човешки права, а ни бяха отнети-чрез закон, против волята ни.

Благодаря ти, че ме изслуша. Радвам се, че съумях да споделя, макар на лист, това, което чувствам, мечтая и желая  и това, което ме разяжда вътрешно. Имах нужда да го споделя с някого, а ти си най-добрия приятел. Благодаря ти за времето, което ми отдели и се надявам догодина да не ти пиша писмо с подобно желание, защото то вече ще бъде факт, нали?! Остава ни само да се надяваме…

Весела Коледа,

Скъпи, Дядо Коледа, пожелавам ти здраве и СВОБОДА…

С обич: Вики