300 ДУМИ

Българската литература дължи своето богатство на много поети и писатели, които е добре да познаваме и четем. Те заслужават нашето внимание, отношение и уважение. Написаното от тях – от всички тях – е част от нашето културно, духовно наследство, с което си заслужава да се гордеем.

Знаем, че децата често се отегчават да учат по план в училище, разбираме и високо ценим тяхото желание за свободно изразяване и творчество. Затова решихме да опитаме да активизираме тяхното уникално виждане за българските автори в областта на литературата.

Стартираме инициатива, в която ще разчитаме изключително на децата, като се надяваме, че тя ще ги заинтригува да творят и изразяват себе си чрез писменото слово.

Всяка седмица ще обявяваме автор, за който ще очакваме децата да ни разкажат, като се опират на неговото цялостно творчество или конкретна, предпочитана от всеки един от тях творба. Целта е децата да изразят своето усещане за даден български автор, какво намират за себе си в неговите творби, кое ги впечатлява в тях. И това трябва да направят само с 300 думи!

Решихме да определим това ограничение не за да затрудним (е, и малко по-трудничко трябва да е все пак), но за да стимулираме децата да се концентрират и предадат в най-синтензиран текст онова, което най-много ги впечатлява в творчеството на конкретния поет или писател.

Целта на този проект е да създадем една мини библиотека в нашето онлайн пространство, библиотека от мислите на нашите деца за българските творци в литературата. Надяваме се, че проектът ще допадне на децата, учителите и родителите и ще се радваме заедно да насърчим децата както да четат, така и сами да творят. Смятаме, че това е важно за тяхното емоционално развитие и себеуважение. Ние сме длъжни да го подкрепим, нали?

Инициативата започва със седмица на ЛЮБИМИТЕ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ! Нека децата свободно изберат и ни разкажат за онези творци на словото, които харесват най-много – класици или съвременни, добре познати или не, всеки от тях има значение. Всяка детска мисъл също.

Ако инициативата Ви е допаднала, изпращайте ни своите 300 думи за любимия си български автор на e-mail: prkazkite@prikazkite.org .

Всички изпратени текстове ще бъдат публикувани на сайта, а избрани от тях на официалната ни страница във Facebook и Instagram. Всяка седмица там ще публикуваме и новия автор, за който децата да пишат.

Очакваме Ви с нетърпение и Ви благодарим!