ВЪЛШЕБНА КОЛЕДА

АВТОР: ЛОРА БРАНДТ – Българско училище „Иван Вазов” –  Париж,  Франция

Беше Бъдни вечер. В една малка селска къщурка се чу писъкът на малката Ева. Тя тъкмо беше намерила любимата си книга разкъсана на пода. След малко се чу гласа на майката:

– Филип , пак си направил някоя пакост?

В този момент Филип тъкмо се промъкваше тихо, за да пъхне котката на съседите в кофата за боклук.

След вечеря цялото семейство отиде в топлото помещение, където до елхата бяха натрупани куп подаръци. Филип беше толкова развълнуван , защото най-сетне щеше да получи едно електрическо влакче , което си беше пожелал от дълго време. Но, за негова изненада той беше единственият, който не получи нито един подарък.  Беше толкова сърдит и тъжен, че реши да отиде при Дядо Коледа и да му се оплаче. Майка му беше казала, че може да намери дядо Коледа като следва коледната звезда.

И Филип тръгна. След дълъг път звездата влезе в комина на една къща, направена от лед и сняг. Момченцето почука на врата. Отвори му един коледен елен, който го заведе при дядо Коледа.

– Знам защо си тук .- каза Дядо Коледа

Видях, че правиш пакости и си непослушен. Затова не ти дадох подарък. Но ако направиш една добрина от сърце, ще върна времето назад и ти ще получиш своя подарък.

Детето си тръгна с надежда. Докато се прибираше към вкъщи, Филип се чудеше каква добрина да стори. Тогава му хрумна, че трябва да направи една добрина на всеки, когото е ядосал през изминалата година. Когато направи последната добрина, се озова пред елхата, около която имаше натрупани много подаръци.