Никола не може да заспи

Зара Узунова, 14 г.

Никола бил деветгодишно момче, отличник в училище. Родителите  му го карали да си ляга в десет часа.

Една  вечер той не можел да заспи. Въртял  се и се чудил какво да прави. Пробвал някои методи, които също не му помогнали, като броене на овце, стискане на очи и най-вече да си мисли за нещо много хубаво. Започнал да си мисли за шоколадовата торта, която правела баба му, щом отидел на село при нея. Но… нищо. Мислел и за това, че там го чакало малкото сладко котенце, което бил кръстил Пухчо. Мислел за толкова много хубави неща, но пак нищо не ставало.

Никола  лежал и гледал тавана си. Гледал звездите, понеже на тавана му имало  залепени светещи стикери, които имали формата на звезди. Гледал ги и си мислил, как когато спял времето летято, а сега когато не можел да заспи времето минавало много, много бавно. Мислил си и се молил, повече да не му се случва да не може да заспи, понеже му било много скучно, но пък следващия път щял да бъде подготвен. Никола лежал и си мечтал, гледайки към светещия със звезди таван.

Пожелал си три неща. Първото било да спи сладко, сладко. Второто му желание било неговата най-голяма мечта да се сбъдне. А тя  била, да направи рок група със своите приятели, защото той много обичал да свири на китара. Искал да станат световноизвестни и да свирят на най-големите сцени в света.А третото му желание, било неговата сестра, която постоянно боледувала да бъде винаги много, много здрава.

Времето  минавало бавно, а Никола все още не можел да заспи. Чудел се, как на сутринта ще бъде концентриран в училище, понеже той бил отличникът на класа.

Досетил се и още един метод, който като малък го карал да спи и заспивал веднагически. Това било приказка! Никола  започнал сам да си създава приказка. Тя била за добри и лоши рицари, които се сражавали за земя, която никак не била малка. Никола бил толкова радостен от това, че сам създава приказа, че накрая сам се приспал с нея.

Приказката  продължила в съня му. Рицарите се сражавали смело и неуморно, а Никола се дуелирал наравно с тях. Размахвал храбро сабята и повалял лошите. Ангард, защита, атака! До сутринта той и добрите рицари спечелили битката.

Никола се събудил и като по чудо бил толкова свеж и пълен с енергия, че играл  цял следобед навън със своите приятели.