Коледа за всички

Преслава Калчева, 13 г.

Наближава Коледа. Толкова чист и свят празник, свързан с представата за домашен уют и възможността да бъдеш със семейството си. Този празник е прекрасен с украсата, обичаите, традициите, които създават необикновена атмосфера.

Казват, че на Коледа всички желания и мечти се сбъдват. Какво може да си пожелае човек? Децата от домовете биха искали да имат семейства, за да потънат в онази мечтана, топла любима прегръдка. Децата, жадни за играчки, дрехи и лакомства, ще се радват на изобилието от подаръци, защото те ценят това. За задоволените деца това ще бъде един обикновен ден.

Какъв е най-хубавият коледен подарък за мен?

Искам само да бъда с хората, които наистина обичам и на които наистина държа. Те са ми най-скъпи! Ако са около мен, ще ми е топло на душата. Те са ми достатъчни. А аз непременно ще ги изненадам с нещо. Но това е моя тайна.

Най-хубаво е, че на този празник се забравя лошото, мъката се стапя в сърцата, злото се скрива в своята дупка. Дори най-суровият човек е способен да се усмихне на този празник. По Коледа всеки отваря сърцето си и иска прошка от другите, за грешките, които е допуснал… Дори да няма пари за подаръци, всички са щастливи, защото е Коледа.

Хората са у дома, край огнището, кичат елхата, приготвят трапезата и пеят коледни песни. Усмивки леко се плъзват по лицата, искрящи от неприкрито вълнение. Коледни лампички светят игриво, красиви фойерверки обагрят небето. Хората щъкат напред-назад по магазините, правят последни покупки. Навсякъде се сипят пожелания. Това е духът на Коледа! Време, в което всеки има възможност да потърси доброто у себе си. Въпреки всички злини има добро и то е у нас. Време е всеки да погледне към небето и да каже: „БЛАГОДАРЯ!“.

Една спокойна и щастлива Коледа! Това не е ли пак подарък?!