Балерината звезда

Лора Брандт , 8 години; 3-ти клас, Българско училище „Иван Вазов”- Париж, Франция

Беше Бъдни вечер. Докато родителите им приготвяха постна храна за празничната вечеря, децата играеха. В едно ъгълче на детската стая куклата балерина на Катерина си мечтаеше да види Дядо Коледа. Отвън се чуваха детски смях и коледни песни.

Дойде времето семейството да седне на масата и децата излязоха от детската стая. Тогава  всички играчки също започнаха да се веселят и да празнуват. Но изведнъж по коридора се чуха стъпки. Бяха децата. Играчките бързо отидоха по местата си. Само балерината не успя. Катерина се учуди, че тази кукла се намира на друго място. Но нямаше време да се чуди много, защото родителите ѝ казаха, че Дядо Коледа току-що е оставил куп подаръци под елхата. Децата се втурнаха към елхата. Балерината ги последва тайно и излезе навън. Най-голямата ѝ мечта се сбъдна. Тя видя Дядо Коледа и дори успя да се скрие в шейната му.

След миг дядо Коледа вече летеше с шейната си сред звездите и снежинките в небето. Една звезда се приближи и го попита защо носи вече подарена кукла. Учуденият Дядо Коледа погледна в шейната и видя изящната красива балерина. Той я подхвърли нагоре във въздуха и в същия миг куклата се превърна в звезда. Така целият свят щеше да види красивата танцьорка като нова блестяща звезда в небето. 

През това време децата търсеха балерината вкъщи. Лутаха се от стая в стая, но не я намираха. Накрая тъжната Катерина се доближи до прозореца. Погледна нагоре към  небето, обсипано с хиляди звезди. Момиченцето забеляза, че една звезда прилича на танцуваща балерина. То позна своята кукла. От тази нощ звездната танцьорка всяка вечер танцуваше своя танц за Катерина и бдеше над нея.