Добро за добро

Дюн Латуш, 7 години;  2-ри  клас  Българско училище „Иван Вазов”- Париж, Франция

Любимата ми ваканция е Коледната. Защото отивам на село при баба и дядо в планината. И там, до топлата камина и красивата елха, чакам с нетърпение подаръците, докато дядо разказва приказки. Най-хубавата е за едно сиво птиченце, което се казва Сив-Сив. Всеки път искам дядо да ми  разказва приказката, защото е много красива и вълшебна. Тогава дядо ме хваща за ръка и ме води по една пътека чак до един от върховете на планината.

Катерим се и разглеждаме. По тази пътека има рисунки на всички деца от селото. Те разказват как Сив-Сив си мечтае да стане голям и цветен като другите птици. В началото птичето нямало нито едно перце по себе си, а много искало крила.                                               

Изкачваме планината и полека, полека откриваме всичките приключения на Сив-Сив,  когато и той изкачвал планината.  По пътя птичето помогнало на всяко срещнато животно,  което имало нужда от помощ,  и за всяка добрина получило едно цветно перо.                       

Най-после с дядо пристигаме на върха. Ние разбираме, че птичето срещнало там една много красива драконка и се влюбило в нея. Сив-Сив се огледал и видял, че вече не е малко сиво птиченце. Неговата мечта се сбъднала : той е станал голям красив дракон с шарени крила. Сив-Сив  бил награден заради добрините,  които направил.   

Така дядо ме научи, че като правиш добро, получаваш добро. И то не само по Коледа! А най-ценният подарък е доброто, което си направил за някой друг.