КОЛЕДА Е, СТАВАТ ЧУДЕСА!

АВТОР: СИМОНА ВАСИЛЕВА

Скъпи, дядо Коледа!

Пише ти Симона Василева ученичка от седми клас.

По Коледа всички хора и семейства се събират заедно. Децата най-много се радват на този празник, защото когато се събудят намират подаръци под елхата. Аз също обичам Коледа, защото на нея се случват чудеса и когато излизам навън всичко е толкова празнично и красиво. Тази година нашият град е много хубав, особено елхата. Тя цялата блести. Централният площад се изпълва с красота и настроение. Дядо Коледа искам да ти разкажа защо Бъдни вечер и Рождество Христо са най-радостните дни в годината, запечатани дълбоко в детската ми душа.                               

На Коледа къщата светва, сякаш всичко в нея беше ново. Мама цял ден подготвя трапезата за Бъдни вечер. На софрата слагаме само постни ястия: варено жито, боб, сарми от зелев лист, ошав, мед, орехи и разбира се празничната питка. Татко взима празничната пита, отчупва хапка за Божията майка, за дома, за животните и раздава по парче от нея на всички. Казва тържествена молитва, завършва с амин и гощавката започва. Посред нощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Навсякъде по къщите ги чакат с радост.

Те идват в дома ни с песни и благословии, със силата да носят здраве и успех през новата година. Празникът сякаш се е настанил у мен, весело ми е, хубаво ми е, изпълнена съм с обич към всичко. Нали за това е този празник за да ни накара да правим повече добри неща за тези които нямат свой дом или семейство. Знам, че всяко дете има своя мечта, която иска да сбъдне. Знаеш ли какво искам? Искам аз и моето семейство винаги да бъдем заедно, особено на този празник. Пожелавам на всички хора, най-напред да са живи и здрави, никога да не се отказват от мечтите си, каквито и да са те, а любовта винаги да е с тях.

Скъпи дядо Коледа моля те подари сърце на всички тези хора, които нямат и да започнат да вършат добри дела. Желанието ми за Коледа е нито едно семейство да не остава без дете и нито едно дете да не е без семейство! Искам светът ни да стане малко по-добър за живеене.

Искам да те видя Дядо Коледа, твоите елени и работилницата ти. Също така искам да ти задам много въпроси, да усетя чувството, което усещаш ти когато се качиш на шейната и трябва да раздадеш подаръци на толкова много деца. Само се чудя кой ще се погрижи за теб. А какво искам от теб Мили Дядо Коледа, искам да донесеш  здраве, щастие, късмет и любов на всички хора на земята и добрина в сърцата ни и усмивка на лицата ни! Надявам се, че ще изпълниш моето съкровено желание. Весела Коледа!