КОЛЕДА В ЗАРОЛАНДИЯ

Пожелаваме си „време“, за да бъдем заедно

АВТОР: СВЕТЛОЗАРА ЧЕКЕЛОВА

Днес е щастлив ден в Зароландия. Всички са украсили домовете си за Коледа. А само да знаете колко е хубаво там…Всички в Зароландия с нетърпение очакват Коледа. Там освен хора живеели и много странни същества – феи, елфи, еднорози… Хората вместо домашни любимци отглеждали добри духове. Вместо с коли те пътували, чрез времеви портали, които ги отвеждали, където си поискат. Възрастните в Зароландия никога не били сърдити и изморени, винаги намирали време за децата. Затова и с такова нетърпение всички очакваха Коледа. Заедно украсяваха домовете си, улиците и изобщо в цяла Зароландия било усмихнато и забавно.

Една седмица преди Бъдни вечер над Зароландия минало сияние от огледалния свят, където всички били сърдити, а децата тъжни. Един стар магьосник решил да пътува във времето, но времесъбирачите му взели медальона и той заседнал между двата свята. Много се ядосал, че не успявал да се измъкне и разпръснал зла магия, която омагьосала Зароландия.

Изведнъж възрастните, които винаги били весели и намирали време за децата, станали сърдити и вечно недоволни. Вече не си играели с децата. Не били задружни, а станали скучни, бързащи и вечно сърдити. В Зароландия нахлули вещери, тролове, върколаци и всякакви страшни и чудати създания. Те имали за задача да провалят Коледа. Децата започнали да се притесняват. Дори Дядо Коледа бил под влияние на сиянието от огледалния свят. Децата от Зароландия се събрали и започнали да мислят как да се справят с това положение.

Трябваше да стигнат до елфите, защото те също били деца и сиянието на злото не ги е засегнало. И така…

В едно малко китно градче в Зароландия живеел Мортис. Той бил много смело момче и решил да помогне като открие фабриката на Дядо Коледа и помоли елфите да разпръснат над Зароландия вълшебен еликсир пълен с доброта и всичко да бъде както преди. Тръгнал Мортис да търси фабриката. Обикалял, гледал, разпитвал… Не се отказал и най-накрая един времесъбирач го упътил до фабриката на Дядо Коледа. Мортис почукал на вратата и един елф му отворил. Елфът бил много притеснен. Разказал на момчето, че на Дядо Коледа въобще не му било до подаръци и даже не четял писмата на децата.. Мортис от своя страна му разказал за сиянието от огледалния свят и магията на магьосника. Елфът разбрал защо Дядо Коледа бил такъв. Тогава повикал и другите елфи и започнали да мислят как да разпръснат еликсира на добротата, който Мортис бил донесъл.

Елфите показаха на Мортис една машина, с която разпръскват звезден прах и така решиха да сложат еликсира в нея и да го разпръснат над Зароландия. Сложили еликсира вътре и натиснали копчето заедно. Той се разпръснал над небето над Зароландия и изведнъж страната се затрупала от добрини, търпение и усмивки. Сиянието от огледалния свят било затиснато от доброта и изчезнало. Всички отново станали добри и усмихнати. Възрастните пак си играели с децата и намирали време за тях. Дядо Коледа направил мечтаните подаръци за децата и коледният дух отново настъпил в Зароландия.

Не знам дали на Коледа стават чудеса, но ако всички бъдат добри един към друг и се усмихват по-често, може би това ще е едно малко чудо, което ще е хубаво да се случва не само на Коледа…