КОЛЕДА

АВТОР: АСЯ АТИПОВА

Беше дошла зима в малкото селце Радуей. Всичко беше отрупано със сняг. Пързалката беше готова. Децата идваха тук, за да се веселят с приятелите си, а вкъщи родителите им подготвяха украсата. Тези приготовления не бяха само за Коледа. Бяха за състоянието  ,,Моята къща – Коледна мечта“. В цялото село кипеше живот. А наградата от коледното състезание беше парична, но и дядо Коледа щеше да остане в дома на семейството. Победителите щяха да си изберат подаръците. Още беше едва 1-ви декември, а хората се готвеха още от сега.

Семейството на Ванеса винаги печелеше състезанието. Те бяха и най-богатите. Те украсяваха своята къща най – хубаво, а най – вече и най – богато. И тъй като те бяха победили, те казваха на дядо Коледа адресите.

Семейството на Лорън всяка година оставаха без подаръци. Те бяха най-бедните в малкото селце.

Ванеса и Лорън учеха в един клас. Лорън беше отличникът. Ванеса не я биваше в ученето. Но тази година беше пуснат проект ,,Помогнете на приятелите си“.

В проекта по-напредналите ученици щяха да помагат на по-изостаналите. Щяха да им помагат с домашните и уроците. Лорън реши да се запише и да помогне на свои приятели. Много други деца се записаха. Включително и Ванеса, която мислеше, че което и дете да се падне с нея в отбор, ще й помага, ще й пише домашните и ще й помага с уроците. Тя се падна с Лорън в един отбор. Тя трябваше да ходи всеки ден у Лорън, за да й помага.

На първия ден нищо не я интересуваше, но с течение на времето тя започна да разбира уроците . Оценките в училище й се повишиха. Родителите й бяха горди с Ванеса.  Начинът на Лорън й хареса. Той й обясняваше с различни схеми, опити, рисунки, задачи, а дори и книги. Ванеса виждаше колко усилия влагаше Лорън. Те станаха приятели. Ванеса се чудеше как да се отблагодари на Лорън. Той толкова й помогна. Тя стана отличничка. Ванеса се досети. Реши, че ще помогне на семейството на Лорън да спечелят състезанието. Тя донесе коледни играчки от къщи и каза на Лорън:

– Лорън, ти толкова ми помогна с уроците, А сега аз ще помогна да спечелите състезанието. Да се забързаме, имаме състезание за печелене!

– О, Ванеса благодаря ти! Това е толкова мило от твоя страна! Ти си моята най-добра приятелка !

Оставаше един ден до Коледа. Всички се подготвяха. Ванеса тайно носеше украса. Дядо Коледа беше подранил. Настаниха го у Ванеса. След като отпочина, Ванеса го посети. Тя му каза:

– Добре дошъл, Дядо Коледа! Искам да ти споделя какво е моето желание за Коледа.

– Кажи, моето момиче!

– О, дядо Коледа в селото ни има едно семейство. Много добри хора. Желанието ми е те да спечелят състезанието! Те се трудят толкова много.  Те заслужават да спечелят! Аз им помогнах . Сега ще може ли  ти да помогнеш на мен ?

Дядо Коледа само й намигна.

Дойде Коледа. Днес беше върховен ден. Днес щяха да кажат кой печели. Всички се събраха около коледната елха. Дядо Коледа имаше честта да вземе решение. Той беше разгледал всички къщи. Ииии….  победителите бяха семейството на Лорън ! Дядо Коледа намигна на Лорън към Ванеса. От добрите й очи течаха сълзи! Тя беше толкова радостна че е помогнала на Лорън! Родителите им се чудеха какво става . Децата им разказаха. Те бяха горди с децата си, тъй като си бяха помогнали ! И така двете семейства станаха приятели. Двете деца посрещнаха Коледа пред коледната елха с насълзени очи. А дядо Коледа гледаше приятелчетата с насълзени от щастие очи, заради делото което беше сторил! Беше изпълнил желанието на двете деца – да бъдат приятели!