ТРИ МОМИЧЕТА

АВТОР: СТЕФАН СТУПАК – Българско училище „Иван Вазов” –  Париж,  Франция

Тази  нощ, докато спях, в съня ми дойде едно момиченце. Каза ми, че се казва Коледа Минала. Тя ме заведе в къщата на баба във Франция. Кучето и котката ми лежаха блажено до запалената камина. В същата стая блестеше разноцветна коледна елха. Баба и мама още бяха в кухнята и приготвяха коледната трапеза. Носеше се миризма на баница и на фондю от френско сирене. Видях се как развълнувано отварям подаръците си. Получавах точно това, които исках. Бях много радостен.

Още се усмихвах в съня си, когато се появи едно ново момиче. То не беше много мило и красиво. Казваше се Коледа Сегашна. То ми показа тази Коледа. Отново бях във Франция. Видях как аз и семейството ми се топлим пред камината. Котката съскаше, а кучето лаеше. Мама и баба бяха ядосани и се караха за това кой е виновен за прегорялата храна. Попитах баща си дали може да излезем да покараме кънки в близкия град като всяка Коледа, но той каза, че тази година не може. Българските ми баба и дядо ми звъннаха, за да ми честитят Коледа. Попитах ги кога ще се видим, но те смениха темата.

Въртях се неспокойно в съня си. Тогава се показа трето момиче – Коледа Следваща. Тя ме заведе в България. На елхата светеха безброй лампички. Мама и вуйчо бяха приготвили торта. Видях как аз и братовчедите ми играем на криеница и се смеем. Разменихме си подаръците. Беше много весело.

Така, когато сме тъжни, можем да повикаме в съня си Коледа Минала и Коледа Следваща.