Анита Георгиева (Anita Ge)

Анита е човек, за когото ти е трудно да пишеш. Трудно е, защото толкова много неща искаш да кажеш за нея, а думите се задъхват почти безпомощни да го сторят. Обаче, ще опитаме!

Анита, която разпознаваме под творческото име Anita Ge, не е фотограф по професия, но е фотограф по призвание. Тя е била учител по история, а днес работи в администрацията на голяма международна компания. Това обаче изобщо не й пречи да вижда през обектива на фотокамерата си света, такъв, какъвто е той- с цялото му богатство, с радостта му, с тъгите му, с черното и бялото му, с шареното, скрито в линиите между черното и бялото, както и безмерната му пъстрота.

Фотограф: Anita Ge

Добрият фотограф е този, който улавя в окото на обектива си не неми картини, а гласът на картините- понякога вик, понякога само шепот, улавя чувства- на хора, природа, на целия трепкащ свят, всяко негово малко вдишване, което е радост, болка, обич, надежда или тъга. Анита е добър фотограф.

Фотограф: Anita Ge

Тя е фотограф към доброволческата организация „Бандата на 1500-те „ към общинския приют в Горни Богров. „Бандата“ е група от момчета и момичета на различна възраст, с различни интереси и разбирания, но обединени от любовта към животните. Анита честичко навестява принудително настанени в приюта наематели.

Фотограф: Anita Ge

Познава ги и ни ги показва, за да ги видим всички, да ги почувстваме и да им помогнем. Всяко „богровче“ си има своя история. Анита е тази, която я записва с фотоапарат и с думички като стрелички от любов, болка и надежда. Защото, освен че умее да вълнува със снимките си, Анита го прави и със своите истории. Често от тях човек може да плаче с часове.

Фотограф: Anita Ge

Нали не сте си помислили, че това е всичко за Анита? Предупредих ви, за нея има много за разказване!

В помощ на бездомните животни, Анита създава неимоверно красиви неща. Тя рисува пейзажи и твори малки създания от вълна и памук.

Фотограф: Anita Ge

Аз още не мога да се доредя до своето, опашката е наистина впечатляваща. И това е хубавото! Защото, когато едно добро нещо срещне нечие добро сърце, добрите неща стават две. После някак ще станат и 2002 и така, лека по лека, докато някой ден, някой слънчев или някой дъждовен, съобщят по телевизията, че в света вече няма никаква болка. Зная, че Анита очаква този ден и дава всяко парченце от света си, за да се случи той. Тя го случва всеки път, когато спасява живот.

Когато Ани срещна Анита…
Това е Ани при първата си среща с нашата Ани..някъде сред едно зимно поле. На втората снимка е Ани, същата Ани от първата. Виждате ли промяната?
Фотограф: Anita Ge

Сега, вече е твърде вероятно Анита добре да ми се накара, защото тя хич не обича да се говори за нея, особено пък и с добро. Такава си е тя, едно скромно момиче с едно голямо сърце, което иска да приюти всеки, останал без обич.

Фотограф: Anita Ge

За да не ми се кара много, приключвам след секунда. Но така, за последно, искам само да кажа, че скоро Анита ще ни зарадва със своята първа детска книжка. Няма да ви кажа за какво се разказва. Анита ще ви разкаже, когато ни дойде на гости.

Фотограф и създател: Anita Ge