МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

Ели Павлова, ОУ „Свети Паисий Хилендарски”, с. Сотиря

Дълбоко – на дъното на морето, под един огромен камък, живеели две малки рибки. Едната се казвала Пепи, а другата Роси. Къщата им изглеждала прекрасно, цялата покрита  с  разноцветни корали и  красиви водорасли.  На рибките все им се струвало, че морският им дом не е достатъчно хубав и морето не е достатъчно  весело и добро  място за живот. Пък и точно това  море да ти е дом, не е много приятно.

Един ден те решили да  си потърсят нов дом. Тръгнали на дълго пътешествие, за да намерят изход от морето, където ги очаква  по-красиво и весело място за живеене.

По пътя си Пепи  и Роси  срещали много морски обитатели.  Те все ги разпитвали,  дали им харесва животът в морето. Канили ги да тръгнат с тях и да си потърсят друго място за живот. Никой не искал да ги придружи  в тяхното търсене.

Веселите делфини повозили малките рибки  на гърба си. Красивите морски  миди и рапани ги поканили да им гостуват в къщичките си.  Морските звезди  непрекъснато им се усмихвали,  а   с  морските кончета  Пепи и Роси  дълго играли на криеница. Медузите научили рибките на един нов танц. Големият кит бил толкова голям, че дори не забелязал как рибките са го яхнали, като  конче. 

По време на дългото си пътуване  Пепи и Роси за запознали  с  много нови морски животни, намерли много нови приятели. Морските вълни непрекъснато се грижили за  двете рибки и нежно ги милвали по шарените гръбчета. Изведнъж животът в  морето станал весел и щастлив, и нямало по-красиво място на света за живеене  за  двете малки пътешественици.  Оказало се, че точно това море да ти е дом,  е много приятно

Рибките  Пепи и Роси  станали весели и безгрижни, а най-щастливо от всички било морето, което с радост се грижи за своите обитатели  и до днес.