ГЛАДИАТРИЯ

Мартин Койчев, ОУ „Д-р Петър Берон“, гр. Пловдив

Преди много години живял един принц. Той бил много храбър. Постоянно искал да изживее някакво приключение. Баща му все му казвал:

– Внимавай, синко. Не прави толкова рискове.

Той му го казвал,защото си нямал друг наследник.

Един ден принцът, който се казвал Исперих, решил да тръгне на поход.

На следващия ден Исперих събрал армията си и тръгнал. Вървели, вървели той и хората му, прекосили реки, изкачили планини и след три седмици стигнали до една прекрасна земя. Тя била осеяна с плодородни земи, обширни зелени гори и пълноводни реки, но те не били единствените, които искали тези земи. Трябвало да се бият за тях, но не с кого да е, а с господаря на Евразия – Ром. Била кървава битка, били се седем дни и седем нощи, но накрая легионите на пълководеца на Ром-Сезар надделели. Исперих и най-доверените му хора направили гладиатори, а другите избили.

Следвали трудни времена за Исперих. Но той не се отказал, бил се за живота си. Печелел битка след битка и станал непобедим. Това му се отплатило, след тези славни боеве, станал обичан и почитан, заради своята храброст и сила. Един ден той събрал всички гладиатори и им казал своя план за бягство. Те го подкрепили.

На следващата нощ те избягали. Но не знаели къде да отидат, затова решили да отидат да се бият за земята, която Исперих искал, но загубил. Отпочинали си и тръгнали на бой. Кой щял да победи? Гладиаторите или войската на Сезар. Били се до последно, до последната капка кръв и победили. Така гладиаторите основали своята държава- Гладиатрия.